Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film